2014. sze 12.

Jönnek a drónok #1

írta: vinersniccel
Jönnek a drónok #1

Ezen a blogon is volt már arról szó, hogy az Amazon komolyan gondolja a futárok lecserélését drónokra. Honlapjukon azt ígérik: „Egy nap a Prime Air járműveinek látványa ugyanannyira megszokott lesz, mint ma a postásoké”, majd hozzáteszik: „műszaki szempontból minden feltétel adott, hogy a Prime Air szolgáltatás elinduljon, amint a szükséges törvényi szabályozás elkészül”. És ez mikorra lesz meg? „2015-ben”, nem mellékesen az Amazon hathatós támogatása miatt is.

Az, hogy az Amazon a drónokat házhoz szállításra akarja használni, egyszerre volt váratlan és megmosolyogtató korábban. Amikor a cég 2013-ban bejelentette drónjainak tesztelését, a média egy része kritizálta a döntést. A Wired egyenesen azon a véleményen volt, hogy „még évekig senkinek sem drónnal lesz kiszállítva a megrendelése, aki az Amazonon vásárol,  – ha egyáltalán lesz ilyen.” A drónok gazdaságos működtetése akkor még kivitelezhetetlennek tűnt, főleg egy olyan cég számára, ami már egyébként is rendkívül alacsony árréssel dolgozik, mert a technológiai és törvényi korlátok megkerülhetetlenek voltak.

Sam Lessin, a Facebook egyik igazgatója, akkor a bejelentésre reagálva kifejtette, hogy a „drónok az önvezérelt autókkal együtt a megosztáson alapuló társadalom kulcsai lesznek, melyben az egyének nem javakat birtokolnak, hanem inkább megosztják egymással azokat. Csak leadják az igényüket, amikor szükségük van valamire, megkapják azt, majd visszaküldik.” A Wired szerint azonban ez összeegyeztethetetlen az Amazon jelenlegi üzleti modelljével.

Jeff Bezos, az Amazon ügyvezetője ennek ellenére elkötelezett a drónok iránt, az akadályoktól függetlenül. 2013-as részvényeseknek szóló levelében azt írja: "A Prime Air csapat már az 5. és 6. generációs légijárműveket teszteli, a 7. és 8. generáció pedig tervezés alatt van."

Lessin szerint az Amazonhoz hasonló vállalatok hamarosan átalakulnak. Kiskereskedelmi csomagküldő cégből helyi, tárolási feladatokat is ellátó, cloud szerű szolgáltatóvá válnak, függetlenül attól, hogy saját terméket tárolnak és szállítanak ki vagy sem. Ebben a kontextusban a drónok használatának igenis van értelme és valójában hatékony megoldást jelentenek, hiszen az Amazon egy rugalmas és dinamikus logisztikai rendszer létrehozását tűzte ki célul. A Prime Air célja nem csakhogy az aznapi, de egyenesen a 30 percen belüli kiszállítás. Ezzel a gyorsasággal egy cipő megvásárlása, felpróbálása, cseréje akár otthonról is megvalósítható két étkezés között.

De az Amazon nincs egyedül a drónok kereskedelmi célú felhasználásának területén. A Google X lab nemrég jelentette be, hogy az utóbbi két évben egy szállító drónon dolgozott. A laboratórium vezetője, Astro Teller (aki egyébként Teller Ede unokája), egyetért Lessinnel a helyi, tárolási feladatokat is ellátó, cloud szerű szolgáltatók ötletében.

"A legfontosabb motivációnk a fejlesztés során az volt, hogy jobbá teszi majd az a világot, ha bárki megkaphatja azonnal azt, amit szeretne." (bár ez rendkívül amerikai-fogyasztói-társadalom-orientált hozzáállásnak tűnik, valójában pont az ellentéte, mert arra alapul, hogy a társadalmi feszültségeket az erőforrások szűkössége generálja, így ha mindig minden elérhető, csökkennek a feszültségek. Kicsit talán kommunisztikus gondolat. - a szerk) nyilatkozott Teller a The Atlantic című magazinnak egy interjúban. Teller szerint a szállító drónok jelentik a következő lépést a logisztika területén. Régen a Pony Express volt a leggyorsabb mód eljuttatni egy csomagot A-ból B-be, ma a Fedex, holnap talán az Amazon Prime Air.

A válasz még nem egyértelmű, mert rengeteg technológiai, törvényi és társadalmi akadályt kell még legyőzni, és ezek rövid távon biztosan lassítják a fejlődést. Hosszabb távon azonban kétségtelen, hogy a piac be fogja fogadni az Amazon és a Google ötleteit.

Ha tudni szeretnénk ennek az okát, csak meg kell néznünk a műszaki fejlődés és felhasználás ívét az utóbbi évtizedekben és láthatjuk, hogy egyszerűen túl sok minden szól a drónok tömeges használata mellett.

Folyt köv...
(A folytatásban a drónok fejlesztésének egyéb okaival foglalkozunk)
A cikk eredetije: http://wallstcheatsheet.com/business/drones-are-coming-and-theres-nothing-you-can-do-to-stop-them.html

 

Szólj hozzá

facebook e-commerce kereskedelem áruszállítás drón Google Amazon Wired Teller Prime Air Lessin Bezos X Lab