2014. sze 15.

Jönnek a drónok #2

írta: vinersniccel
Jönnek a drónok #2

Bevezető posztunkat pár napja olvashattátok, most a folytatást közöljük.

Napjainkban a változás olyan léptékű, olyan gyors, és a változások elfogadása is olyannyira az életünk részévé vált, hogy már csak ez biztosíthatja az új technológiák felhasználását, befogadását.

Ha tudni szeretnénk ennek az okát, csak meg kell néznünk a műszaki fejlődés és felhasználás ívét az utóbbi évtizedekben és láthatjuk, hogy egyszerűen túl sok minden szól a drónok tömeges használata mellett.

A fenti videóban Arthur C. Clarke, a világ egyik leghíresebb sci-fi írója (2001: Űrodüsszeia), feltaláló és géniusz nyilatkozik 1974-ben. 40 évvel ezelőtt, mikor ezt a filmet készítették, az internet még csak fantasztikum volt, két évre voltunk az Apple megalapításától és hétre a TCP/IP protokoll kidolgozásától.
Mégis, Clarke szokatlan pontossággal jósolta meg a műszaki fejlődés és felhasználás útját. Igaz, hogy 2001-ben az USA még éppen térdig gázolt a dot-com lufiban, de Clarke gondolatai még mindig igaznak bizonyultak. A személyi számítógépek vagy az internet még el sem terjedtek igazán, de a robbanásszerű fejlődés a küszöbön állt a digitális forradalommal együtt.

Visszatekintve Clarke jóslata furcsának tűnhet, de valójában egy rendkívül fontos viszonyítási pont. Visszanézve láthatjuk, hogy mennyit fejlődtünk, és azt is megláthatjuk, hova juthatunk el. A Cisco becslései szerint az internetre kötött eszközök száma az 1974-es néhányról 2003-ra 500 millióra nőtt, 2010-ben pedig elérte a 12,5 milliárdot. A 25 milliárd 2015-ben jön el, az 50 milliárd pedig 2020-ban. Más számokkal kifejezve ez 0,08 csatlakoztatott eszköz t jelentett per fő 2003-ban, 2020-ban viszont ez a szám már 6,58 lesz. 

Nem kell különösebben jövőbelátónak lenni, hogy megjósoljuk ezt az irányt, de Clarke jóslata nem csak azért volt erőteljes, mert pontosnak bizonyult. Clarke víziója azért volt ilyen erős, mert sokan osztoztak vele ebben, helyesebben olyanok osztoztak vele ebben a véleményében, akik tehettetek is azért, hogy az létrejöjjön.

Ezek az emberek mérnökök és vállalkozók voltak egyszerre. Olyanok, mint Steve Jobs, Bill Gates vagy Larry Ellison. Őket, és még sokakat rajtuk kívül bekebelezett egyfajta műszaki fejlesztési sorsszerűség. Egyesítette őket látomásuk az új technológiák világra gyakorolt hatásáról és nagyrészt nekik köszönhető, hogy a Clarke által megfogalmazottak végül valósággá váltak. 

Ma a percekben mért szállítási idők utópiáját olyanok osztják, mint Jeff Bezos, Sergey Brin, Larry Paige, vagy éppen Ricahrd Branson, rajtuk kívül pedig további mérnökök és vállalkozók ezreit érinti meg ugyanaz, mint ami a PC és az internet forradalmát indította. Ezt azt is jelenti, hogy a szállító drónok gondolata mögött nem pusztán gazdasági érvek állnak. Ez egyfajta kulturális szükségszerűség. Ezzel a szükségszerűséggel a háta mögött, a világ két legnagyobb cégének támogatásával, nem lenne meglepő, ha az Amazon Prime Air drónjai már 2015-re repülnének.

Igaz, hogy vannak azért valódi gondok is. Júliusban például az International Policy Digest jelentése számos problémát tárt fel (ezzel a jelentéssel később foglalkozunk még itt a blogon) a szállítási drónokkal kapcsolatban, kezdve a zajártalomtól a biztonságig és a magánszféra védelméig. De úgy, ahogy az internetet elkezdtük használni a hasonló problémák ellenére, mint biztonság és magánszféra, a kereskedelmi drónok ideje is el fog jönni.

A cikk eredetije: http://wallstcheatsheet.com/business/drones-are-coming-and-theres-nothing-you-can-do-to-stop-them.html

 

Szólj hozzá

google üzlet házhozszállítás kereskedelem drón Amazon Arthur C. Clarke Prime Air