2014. sze 18.

DrónBulvár: Csajoknak csokikoptert

írta: vinersniccel
DrónBulvár: Csajoknak csokikoptert

A mai bejegyzésben egy olyan hírrel foglalkozunk, ami talán nem a legtudományosabban közelíti meg a drónok témáját, de rávilágít a sokszínű felhasználás lehetőségeire :)

Elkészült az első csokikopter! Igen, jól látjátok, egy amerikai pár csokiból készített drónt. Miután a pár férfitagja sokat foglalkozik quadkopterekkel, barátnője pedig imád édességeket sütni (ezzel nagyjából ki is maxolták a nemekre húzható sztereotípiákat), összehozták a kettőt és megszületett a csokikopter, ami még repül is!

A csoki azért nem éppen alumínium vagy karbon, amikből tipikusan a drónok vázát készítik, annál sokkal kevésbé tűri a hőt, rugalmatlanabb, nehezebb...és csokiból van. Ráadásul a drón működése közben hőt termel: az elektronikus fordulatszám-szabályozók (ESC), a motorok, az akkumulátorok mind-mind melegednek repülés közben, a csoki pedig már az emberi testhőmérséklet hatására is olvadni kezd. Így elég problémás volt a konstrukció megépítése, de végül sikerült, így:

Először egy szilikon öntőforma készült fa mintából. A motorok és a replülés-irányító rendszer aztán erre lett fém távtartóval rögzítve. Az elektronikus fordulatszám szabályozók és az akksi Styrofoam távtartókra lett szerelve, így védve a csokiból készült vázat a hőhatástól, ezáltal növelve a kopter élettartamát. A motorok távtartói a forma feltöltése előtt már a helyükre kerültek, így tűnt a legegyszerűbbnek a motorok vázra szerelése. Ez után a forma finom, olvadt csokival lett feltöltve és mehetett is pár órára a hűtőbe. Természetesen a futómű is is csokiból készült. 

Az első repülés után kiderült, hogy a konstrukció működik és pont ugyanúgy lehet vele repülni, mint fémből vagy karbonból készült társaival, így a párocska talált egy olyan módszert kopterek építésére, amivel nem kell fúrással faragással bajlódni, ráadásul ha megéhezel repkedés közben, ott a nasi előtted :)

Az eredeti cikk: http://diydrones.com/profiles/blogs/first-chocolate-quadcopter

 

Szólj hozzá

csoki finom drón USA csokikopter