2014. sze 22.

A szelfi halott: itt a dróni!

írta: vinersniccel
A szelfi halott: itt a dróni!

8551144225_0c65b10cc9_o.jpg

Szelfi (selfie): selfie önfotó, vagyis a fényképet szerzője önmagáról készíti. Ebből következik, hogy a selfie szerzőjének a kép publikálásához nem kell engedélyt kérnie. A brit Oxford szótár szerkesztőbizottsága 2013-ban a selfie-t választotta az év szavának. /Wikipedia/

Dróni (dronie): Drónnal készített önfotó, önvideó.

Szelfit már minden és mindenki lőtt magáról. Átlagemberek, olimpikonok, terroristák, celebek, politikusok, magyarok és külföldiek, sőt, állatok is fotózták már magukat, ráadásul ennek a vége egy vérre menő jogi hercehurca lett, mert a fotós magáénak követelte a kép jogait, miközben azt a majom készítette, igaz a fotós gépével. De ha kölcsönkérem a haverom gépét, csinálok vele egy díjnyertes szelfit, akkor nem a barátomé, hanem az enyém az érdem, igaz? Na mindegy, de ez is jelzi, micsoda őrület vette kezdetét 2013-ban, annak ellenére, hogy a szelfi, már 175 éves múltra tekint vissza. Hiába, nincs új a nap alatt. 

Vagy talán mégis néha csak van valami -legalább részben- új. A dróni (angolosan dronie) más néven égi szelfi vagy szelfi plusz egy drónnal készített önfotó vagy videó.

Már korábban is készültek drónnal fotók, videók a pilótáról, hiszen sok felvételen látszik a kezelő is, mégis tömeges elterjedése a Twitter Inc.-hez kötődik, mely a Cannes Lion kreatív fesztiválon használta marketingcélokra a drónit, méghozzá úgy, hogy rövid videókat rögzítettek a fesztivál terület lévő emberekről, aztán úgy vágták őket össze, mintha a drón az űrből indulva zoomolt volna rá a résztvevőkre.

Mostanra a dróni már állami alkalmazásba is került! Az új-zélandi turisztikai hivatal megbízásából két DJI Phantom Vision 2 drónnal felszerelt pilóta járja az ország síterepeit és síelőkkel és snowboardosokkal fotóztatják magukat, megörökítve a pillanatot egy életre.

Felszállás után egy közelivel kezdik a felvételt, majd a drón felszáll, körbefordulva felveszi a környezetet 8 másodpercben. Miután elkészült a videó, az ügyfél mobiljára elküldik a kész anyagot és már mehet is a lájkvadászat a közösségi portálokon. Sőt, a hivatal felhívást is tett közzé, hogy az ott nyaralók #NZdronie hashtaggel ellátott dróniaikat osszák meg minél többször.

Franciaországban is már felfigyeltek a dróniban rejlő lehetőségekre, érdekes, hogy ott is egy sípályán találkozhatunk önvideózó drónokkal. Itt egy 10 perces anyagért 50 eurót kell fizetni.

 

Szólj hozzá

selfie szelfi dronie