2014. sze 24.

A filmes drónok végre repülhetnek!

írta: vinersniccel
A filmes drónok végre repülhetnek!

 

Octo_M10_RED_DRAGON.png

Fontos mérföldkőhöz érkezett a multikopterek (il)legalitása körüli mizéria. Úgy tűnik, hogy az FAA engedélyezi a drónok használatát filmezéshez, ez talán megnyitja az utat a többi iparág számára is. Nemsokára már jöhetne az első drónpornók is!

Csütörtökön várható az FAA állásfoglalása az ügyben (09.25), mely tartalmazni fogja a magát a döntést, az eljárásrendet, a cégeket, amelyek üzemeltethetik a multikoptereket és a repülési szabályokat.

A fenti döntés annak következménye, hogy májusban hét légi fotós-videós produkciós cég törvényi mentességet kért az FAA-tól, melynek életbe lépésével a film és televíziós ipar FAA jóváhagyással drónokat használhatna. Ezt a hét céget, illetve a híres-hírhedt MPAA-t kérte fel az FAA, hogy dolgozzák ki a szükséges irányelveket a biztonságos működtetés érdekében.  Az FAA mostanra végzett a felülvizsgálatokkal és várhatóan jóváhagyja a speciális szabályokat és szabványokat, melyek mentességet biztosítanak a jelenlegi szigorú szabályok alól.

Ezzel egy meglehetősen kellemetlen és sok bosszúságot okozó folyamat végére érhetünk, mely azzal kezdődött, hogy a légifilmezéssel foglalkozó cégek saját belső irányelveiken kezdtek dolgozni körülbelül 4 évvel ezelőtt. Miután beadták a mentességi kérelmet idén májusban, az iparági szereplők azonnal szabályok és irányelvek összehangolásába kezdtek pilóták, ügyvédek, tanácsadók, pilótanélküli repülő-szakértők, operatőrök, a stúdiók képviselői és tapasztalt filmes cégek közreműködésével. A Vortex Aerial képviselője, mely a felkért cégek egyike, büszkén vett részt ebben a történelmi eseményben, és remélik, hogy a 4 évnyi félelmetesen nehéz és pénzügyileg is kimerítő munka eredményes lesz és nem bizonyul zsákutcának.

A határozatban várhatóan részletes leírások szerepelnek majd. A bevont cégek egyértelmű biztonsági szabályokat és eljárásrendeket remélnek, melyek más cégeknek is szabványként szolgálnak majd, a határozat továbbá lehetővé teszi a cégek számára, hogy egyedi szabályok szerint repüljenek. Alapesetben ez azt jelenti, hogy bizonyos általános repülési szabályoknak nem kell megfelelni, ilynek például a pilóták jogosítványaihoz kapcsolódó szabályok, leírások, karbantartási és felszereléssel kapcsolatos leírások és bizonyos légialkalmassági jogosítványok.

Vélemények szerint a filmipar megfelelő arra, hogy az első határozatok haszonélvezője legyen, mert a biztonsággal és a magánszféra védelmével kapcsolatos aggályokra is válaszokat tud adni, hiszen a legtöbb produkció jól körülhatárolt területen kerül leforgatásra, ezáltal biztosítva többek között, hogy csak az arra jogosult személyek tartózkodhassanak a kijelölt területen, és ezek a személyek tudtában vannak a drón jelenlétével.

A cégek egy része teljesen abbahagyta a légifilmezési tevékenységet az FAA jóváhagyására várva, gyakran mexikói forgatásokra kényszerítve magukat, ahol a jogi környezet jóval megengedőbb a légi felvételek készítésével kapcsolatban.

A határozat előkészítésében résztvevő cégek jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek ember által vezetett és pilótanélküli repülőgépek vezetésében, melyből az FAA azt a (téves!) következtetést vonta le, hogy a pilótanélküli gépek vezetéséhez pilótaengedély is szükséges lehet. A mai napig az FAA 45 különböző cégtől kapott felmentési kérelmet egy sor iparágból, mint például a mezőgazdaság,

Most csak állami intézmények kérhetnek engedélyt, hogy polgári légtérben repülhessenek. Az FAA jelenlegi álláspontja szerint kereskedelmi repülést minden esetben engedélyeztetni kell, melyhez hitelesített jármű, engedéllyel rendelkező pilóta és jóváhagyás szükséges. A csütörtökön kiadásra kerülő határozat azonban további utat nyithat a drónok ipari alkalmazásának. 

Szólj hozzá