2014. okt 01.

Life saving device

írta: vinersniccel
Life saving device

x4esup-720.jpg

A multirotoros gépek többek között kutató-felderítő célokat is ellátnak. Kanada a hazai gyártású Draganfly drónokat rendszeresítette. Ezeket a híres kanadai lovasrendőrség használja elsősorban erdőkben, hőkamerával felszerelve. A cég 1999-ben jött ki első quadkopterével, így elmondható, hogy 15 év tapasztalatával a hátuk mögött a világ egyik legjobb és legmegbízhatóbb gyártója. Az első életmentés mintegy másfél évvel ezelőtt, 2013. május 9-n történt az 5-ös számú autópályán St. Denistől keletre. A sofőr elvesztette az uralmát autója fölött felborult és lecsúszott az útról. A mentőcsapatok azonnal keresésére indultak, de éjjellátókkal sem találták meg a roncsot. Ekkor riasztották a kanadai lovasrendőrség helyi alakulatát, akik egy Draganflyer X4-ES típusjelű multirotorral indultak a pórul járt sofőr keresésére, és a drónra szerelt hőkamerának köszönhetően hamarosan meg is találták eszméletlen állapotban egy fa tövében. A keresőcsapat egyértelműen azon a véleményen volt, hogy napfelkeltéig képtelenek lettek volna megtalálni a drón használata nélkül a sérültet, aki a nulla fok körüli hőmérséklet miatt kihűlt volna reggelre. 

A következő eset idén szeptember 6-n történt szintén Kanadában és szintén egy Draganflyer volt a mentés főszereplője. Egy Új-Skócia sűrű erdeiben kiránduló család eltévedt és este fél kilenc körül úgy döntöttek, hogy elkerülendő az erdőben éjszakázást, segítséget kérnek a kanadai lovasrendőrségtől. Megint egy Draganflyer X4-ES típusú gép infravörös kamerával felszerelve találta meg őket, miután a kutyás keresők sem találták nyomát az apának, anyának, gyereküknek és a család kutyájának. Hajnali kettőre sikerült a drón segítségével biztonságba helyezni őket, melyekből egyébként ötöt használnak a lovasrendőrség tagjai a kanadai közlekedési hivatal külön engedélyével. Úgy látszik ebben is a jenkik előtt járnak. A rendőrség vészhelyzetek, bűnügyi szemlék, kutató-mentő feladatok és közlekedési balesetek rekonstrukcióinál kívánja bevetni ezeket az eszközöket. 

Miközben a Draganfly eszközei életeket mentenek, a fejlődés nem áll meg és több más cég is lát fantáziát a drónok mentési célú felhasználásában. Erre kiváló példa H.E.R.A.L.D. (kicsit Fallout-os rövidítés, olyan mint a Garden of Eden Creation Kit - G.E.C.K.), ami a Hibrid Exploration Robot for Air and Land Deployment hangzatos nevet kapta minden bizonnyal sheldoni kockaságú készítőitől. Az eszköz a Pennsylvania Mob Lab csapat munkája és ötvözi egy robotkígyó és egy kvadkopter minden előnyét. A kvadkopterrel a kígyó villámgyorsan a helyszínre reptethető, sőt olyan helyekre is eljuttatható, ahova  csak emberi élet kockáztatásával lehetne eljutni. Ezt követően a kígyó elindul és speciális kialakításának köszönhetően a legkisebb helyekre eljutva segít megtalálni egy-egy katasztrófa helyszínén a túlélőket. Bár a csatolt videó tanulsága szerint azért még van mit fejleszteni az eszközön, az irány mindenesetre jó. Külön plusszpont, hogy a kígyót XBOX kontrollerrel lehet irányítani, tehát bonyolult technológia fejlesztésére nem volt szükség. A kígyó mágnesek segítségével tapad az UAV-hoz szállításkor.

 

 

Eredeti cikkek: http://www.uasvision.com/2014/10/01/snakebot-and-quadcopter-combo-for-search-and-rescue/

http://www.gizmag.com/rcmp-quadcopter-locate-victim/27488/

http://thechronicleherald.ca/metro/1234736-rcmp-drone-helps-find-lost-dartmouth-family

 

Szólj hozzá

életmentő drón Kanada kvadkopter multirotor Draganflyer