2014. okt 03.

Helló, mi?! Follow me!

írta: vinersniccel
Helló, mi?! Follow me!

Hátranézel, megpróbálod valahogy elkerülni a szemkontaktust. A hideg futkos a hátadon, bár kifejezetten meleg van. Megint hátranézel, de nem tudsz rájönni, mitől van ez a furcsa érzés. Megvan. Valaki követ.

iris.jpg

 Az a „valaki” egy 3D Robotics Iris+ kvadkopter. 750 dolláros indulóáron kerül a (web)boltokba és ez az első olyan típus, amin széria felszerelés a követőmód.

Pár éve még csak fantaszta tudósok, meg persze az RC fanok tudták, hogy hamarosan repülő drónok fognak követni minket mindenhová, akár száz méter magasból készítve felvételeket rólunk. Az ötlet egyszerre volt orwelli és egoista, de eljött ez is.

Az IRIS+ egy fémbogárra hasonlít leginkább (azért a design nem volt elsődleges, az látható), körülbelül 60 centis átmérőjével még csak nagynak sem mondható. A hangja, mint a többié, de a követő-mód, amit a készítők 3PV Follow me, azaz third-person follow me névvel illetnek, megkülönbözteti a többi gyártó termékeitől. Egyedül sétálsz, de már egy harmadik figyel.. na de hol van a második? A hangok megmondják :) Beállítástól függően repülhet előtted, mögötted, vagy keringhet körülötted, mint egy műhold.

A repülési idő 16-22 perc, persze pótakksival megnövelhető. Akár 10 kilométerről is irányítható és fél kiló hasznos terhet is elbír.

Kicsit ijesztő, ez a követősdi. Olyan, mintha a drónodnak lelke lenne. A technológiát legjobban síelők, bringások, extrém-sportőrültek tudják kihasználni, gyakorlatilag egy önmagától repülő GoPro-ról beszélhetünk

A legérdekesebb azonban az, hogy ezzel a technikával egész életünk minden pillanata felvehető. Szelfik helyett drónikat lövünk (és drónokat), viszont, ha valaki megpróbál lopni tőlünk, vagy más bűncselekményt készül ellenünk elkövetni, akkor rögzítésre kerül, ez azért egy elég érdekes nézőpont.

Kutya követ. Ez még nem széria, de hasonló technika, mint az Iris+.

Az ember-követő drónok használata egyelőre azonban több mint ellentmondásos. Jelenleg kevés ország légterében repülhetnek szabadon, és utak, illetve lakott területek fölött igen veszélyes szórakozás lehet, a magánszféra védelméről nem is beszélve.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a drónok, mint repülő kamerák zajosak, villognak, hatótávjuk és rálátásuk korlátozott, bár egyre nagyobb, így a gomb-méretű, álcázott, E-bay-ről akár 5 dollárért beszerezhető amatőr kémkamerákhoz képest azért jelentősen kisebb kockázatot rejtenek.

Szólj hozzá

biztonság follow me quadrocopter quadcopter 3D Robotics multirotor Iris+