2014. okt 20.

Drónok és gyilkos bálnák

írta: vinersniccel
Drónok és gyilkos bálnák

 

A drónok használatának újabb érdekes és értékes oldalát ismertük meg a napokban. Tudósok egy csoportja hexacopterre szerelt nagy felbontású kamerával anélkül tudta követni a gyilkos bálnák egy csoportját, hogy megzavarták volna őket. Ez a felfedezés új utakat nyithat meg az óceánok élővilágának vizsgálatában, mert olyan eszközt ad a környezetvédők, tengerbiológusok kezébe, amivel a rendszerbe avatkozás nélkül tudják megfigyelni az élőlényeket természetes környezetükben. Ezzel a technikával az egyes példányok és az egész csorda viselkedését, egészségi állapotát meg lehet figyelni. 

Az elkészült anyag a NOAA Fisheries és a Vancouver Aquarium együttműködésének az eredménye, a pilóták pedig a kanadai kormány engedélyével repültek. A fotók a veszélyeztetett "Northern Resident" (jelentése kb.: északi élőhelyű) nevű bálnacsorda tagjai. A "Southern Resident" (déli élőhelyű) nevű, szintén veszélyeztetett csoporthoz hasonlóan ezek a bálnák is a királylazacot fogyasztják a legszívesebben. Sajnos a halrajok mérete évről évre csökken, sőt, mára már a királylazacok is lassan a veszélyeztetett kategóriába tartoznak és ez közvetlenül a bálnapopuláció csökkenését is eredményezheti.

A legfontosabb tisztázandó kérdés, hogy a bálnák elég táplálékhoz jutnak-e? Ennek megállapításához a hexák 100 láb magasból (30 méter) készítették a felvételeket. Ez a magasság már elég ahhoz, hogy az orkákat ne zavarják, miközben rendkívül részletes fotók készítésére ad lehetőséget. Korábban helikopterekről végezték ugyanezt a munkát, de a költségek lényegesen nagyobbak voltak és a fotókat is csak jóval magasabbról lehetett elkészíteni.

A fotók elemzésével többek között az állatok súlyára, zsírállományra lehet következtetni, továbbá a vemhes állatok és születések arányát is pontosan lehet követni, ehhez persze hosszan tartó elemzésekre van szükség.

A jelenlegi kutatások célja, hogy megállapítsák mennyi állat pusztult el tavalyhoz képest, habár ez a szám önmagában meglehetősen kevés információt ad arról, hogy valójában mi az elhullás oka. A hexacopter segítségével azonban sokkal részletesebb adatokhoz juthatunk, mert már az állatok halála előtt meg lehet tenni a szükséges lépéseket.

A bálnák rendkívül érzékenyek a környezeti változásokra. Ebben az esetben a kutatók különleges engedélyekkel rendelkeztek a veszélyeztetett állatok megmentését célzó törvények alapján, de a 30 méteres magasságot minden esetben betartották. Ez a magasság azonban csak kutatók számára engedélyezett, hobbisták számára 300, de inkább 450 méter alatt tilos repülni, mert megzavarhatják az állatokat.

Itt pedig néhány kép a galériából, a tudósok megfigyeléseivel kiegészítve:

A fotón a Northern Resident csorda két tagja látható. A bal oldali nagyon rossz állapotban van és valószínűleg mostanra már elpusztult. A jobboldali egészséges, életerős példány. Nagy felbontású képért klikkelj ide!


Orkák egy csoportja. A bálnák életük nagy részét családjukkal töltik. Ebben a családban egy két és fél éves  és egy idei borjú is van. Nagy felbontású képért klikkelj ide!

 

Ez a fotó érdekes információkkal szolgál az orkák állapotával kapcsolatban. A kép tetején úszó nőstény meglehetősen sovány és rossz kondícióban van. A középen úszó nőstény ezzel szemben egészséges, jól táplált. A legalsó nőstény pedig vemhes, ezt a bordái mögött látható kidudorodó hasából lehet megállapítani. Nagy felbontású képért klikkelj ide!

 

Az északi csordához tartozó gyilkos bálnák egy csoportja, körülbelül 30 méter magasságból fotózva. Nagy felbontású képért ide kattints!

 

Az északi csordához tartozó gyilkos bálnák egy másik csoportja, körülbelül 30 méter magasságból fotózva. Nagy felbontású képért ide kattints!

 

A játékos magatartásforma kiváló példája: a bálnák fejüket egymáshoz dörzsölik. Nagy felbontású képért kattints ide!

 

 

 Eredeti cikk

Szólj hozzá

környezetvédelem orca gyilkos bálna Kanada Hexacopter