2014. nov 04.

Hogy neveld a drónodat?

írta: vinersniccel
Hogy neveld a drónodat?

Tény, hogy sok hely ugyan nincs a fülünk közt, de amit agyunk tud, arra egy hasonló méretű számítógép sosem lesz képes. Ráadásul agyunk sokkal hatékonyabban működik energiafelhasználás szempontjából, ha a világ megértéséről vagy a beszédértésről van szó, mint bármilyen másik számítógépes rendszer. Éppen ezért dolgozik több tudományos laboratórium is a biológia inspirálta neuromorf chipek megalkotásán, melyek modellje az agy. Ezek a chipek neuron hálózatokba szerveződve, elektromos impulzusokkal kommunikálnak egymással, így érve el a hatékonyabb működést. Egyes ilyen rendszerek ráadásul önmagukat képesek programozni, így téve szert újabb képességekre.

A kis-okos-drón

Az egyik legutóbbi kutatások egyikében a chip egy 100 grammnál is könyebb kvadkopterre került felszerelésre. A prototípus 576 szilikon neuronnal felvértezve dolgozta fel a drón optikai, ultrahangos és infravörös szenzorainak jeleit, miközben átrepült egyik szobából a másikba.

Az első repülés alkalmával a falakról, bútorokról és más tárgyakról származó adatok egyedi mintája elektromos mintává  alakult a neuronokban, olyanná, melyet a chip korábban még nem tapasztalt. Ebből a chip azt a következtetést vonta le, hogy egy új helyen van, és melynek eredménye az lett, hogy a neuronok egymáshoz való kapcsolódása is megváltozott, csakúgy, mint egy igazi agy tanulási folyamata során, így a legközelebbi alkalommal, amikor a chip a szobába ért, felismerte azt és ennek megfelelően működött.

A gyakorlati hasznosítás még messze van, de a tesztek eredményei segítséget nyújtanak a neuromorf chipek további kutatásaihoz. Lehetséges a repülés közbeni tanulás, még szigorú méret, súly és teljesítmény megkötések esetén is.

A kis drón, melyet a kaliforniai Aerovironment nevű cég alkotott meg, 15 cm széles, 4 cm magas és 93 grammot nyom akkumulátorral együtt. Maga a chip 18 grammos és 60 mW teljesítményre van szüksége a működéshez. Ez egy hagyományos számítógépnek közel sem lenne elég, hogy futtasson egy olyan szoftvert, ami képes egy szobát felismerni.

A tesztet a HRL Laboratories végezte a Pentagon által pénzelt DARPA ügynökség egyik felhívására egy olyan projekt keretein belül, melyben több chip-kutató (HRL, IBM) laboratórium is támogatást kapott neuromorf chipek tanulmányozására. A kutatás célja, hogy a katonai drónok saját maguk dolgozzák fel a vizuális és egyéb szenzorok adatait, kiváltva ezzel azt, hogy további számítógépes vagy emberi elemzésre kelljen lesugározni az adatokat.

A prototípusok ígéretes eredményeket hoztak, de sok munka áll még az előtt, hogy a technológiát hasznos célokra is lehessen fordítani. A legnagyobb kihívás, hogy megállapítsák milyen felhasználási területek lesznek és ehhez igazítsák az algoritmusokat. A kutatók a klasszikus tyúk vagy tojás problémával állnak szemben, mert úgy kell chipet fejleszteniük, hogy nincs igazán ötletük arra, hogy milyen algoritmusok fognak futni addig, amíg a chipek végleges tervei el nem készülnek. Eközben az agykutatók, neurobiológusok újabbnál-újabb dolgokat fedeznek fel arról, hogy az emberi agy hálózata hogyan dolgozza fel az információt. Még rengeteg a közös tennivaló a chip-fejlesztők, algoritmus szakértők és agykutatók között.

Eközben már a chipek kereskedelmi hasznosítására is gondolni kell, mert ez is egy meghatározott irányba terelheti a jelenlegi kutatásokat. Az egyik lehetőség, hogy olyan neuromorf chipeket terveznek, melyek bizonyos fokú intelligenciával ruházzák fel az autókban, repülőkben vagy más rendszerekben lévő szenzorokat.

Lehet, hogy a Skynet végül a drónokkal jön el?

Eredeti cikk: http://www.technologyreview.com/news/532176/a-brain-inspired-chip-takes-to-the-sky/

Szólj hozzá

kutatás chip mesterséges intelligencia neurobiológia drón IBM DARPA HRL