2014. nov 07.

Magyar világsiker drónépítésben

írta: vinersniccel
Magyar világsiker drónépítésben

Interjú Bustya Attilával, a Colibrilabs vezetőjével

A napokban megtartott hazai drón-konferencián a HM-EI Zrt büszkén újságolta, hogy már 2007 óta foglalkozik drónok fejlesztésével, mégsem hallottunk róluk sokat (ehhez hozzátartozik, hogy ők elsősorban katonai célra fejlesztenek, de mégis árvizeknél használják elsősorban...) az utóbbi években. Ezzel szemben egy erdélyi magyar srác, Bustya Attila kevesebb, mint 2 év alatt jutott el oda, hogy több hír szóljon róla a hazai és világsajtóban, mint a HM-EI fejlesztéseiről összesen az azóta eltelt időben. Attila a találó nevű Colibrilabs nevű cégében fejleszti drónjait és egyértelmű, hogy magáénak tudja az olimpia jelmondatát: Citius, Altius, Fortius, azaz gyorsabban, magasabbra, erősebben. Nem kisebb célt űzött maga elé, mint megdönteni a drónok egy feltöltéssel levegőben eltöltött idejének világrekordját, mely jelenleg 120 perc. Attila elszántságát és hozzáállását elnézve, ez nem is kérdés, hogy jövő márciusban sikerülni is fog. Eredeti tanulmányai szerint közgazdász és gépészmérnök, jelenleg a brassói Transylvania Egyetemen mesteri képzésben vesz részt mérnöki szakon, közben világmegváltó ötleteit tervezi és viszi véghez. Attilával annak apropóján beszéltünk, hogy sikerült nemzetközi figyelmet felkeltenie a bécsi Pioneer startup fesztiválon:


Tervező és tervezett

Doktor Drón (DD): Mióta foglalkoztok drónok fejlesztésével? 

Bustya Attila (BA): 2013 augusztusában álltam neki az első prototípusom fejlesztésének, azóta folyamatosan fejlesztek.

DD: Hogyan jött az ötlet?

BA: A fekete tengeren nyaraltunk a barátnőmmel, megláttam egy drónt repülni, beleszerettem, én is akartam egyet. Túl gyengének találtam az üzletben kapható drónok teljesítményét (repülési idő), ezért terveztem egy repülési időre optimalizált változatot, ami annyira jól sikerült, hogy egyetemi tudományos konferenciát is nyertem vele.

DD: Milyen jövőt jósoltok a civil drónoknak? Milyen területeken lesz leginkább elterjedt?

BA: Én mindenképpen a közeljövőt a precíziós mezőgazdaság robbanásszerű elterjedésében latom, egyre többen fognak majd légi fotózással és filmezéssel foglalkozni, valamint hobbiból repülni, ami elkerülhetetlen balesetekhez fog vezetni, amelyek hatására kialakulnak majd a végleges korlátozások, szabályozások (ezt már eljátszottuk egyszer az autókkal pontosan így). A nem túl messzi jövőben én légi csatornák kialakulását látom, amelyeken a szállítás fog zajlani. Számos életmentésre használt drón fog megjelenni, gyors ellátást biztosítva. Teljesen reálisnak látom a határ és vámszolgálatok segítésére kifejlesztett drónokat hőkamerával, amelyek idejében képesek észlelni és követni a határsértőket. Abban az ütemben, ahogy az energiatárolók kapacitása nő, úgy fognak a felhasználási lehetőségek új értelmet nyerni.

DD: Mennyi munkaórát fektettetek ebbe a kivételes teljesítménybe?

BA: Másfél éve minden nap a projekten dolgozom, rengeteg munka van benne.

DD: Hogyan sikerült ilyen kivételes teljesítményt elérni a drónokkal? Elsősorban a 100 percnél is hosszabb repülési időre gondolok. Van valami egyedi fejlesztés vagy meglévő alkatrészek finomhangolásával sikerült ezt elérni?

BA: Teljes optimalizálással sikerült elérni, gondolok itt fizikai és szoftveres optimalizálásra is. Minden alkatrész az adott súlyra es teljesítményre van optimalizálva. A motort vezérlő elektronika is újra van tervezve és finom hangolva.

DD: Hogyan fogadta a szakma a fejlesztéseiteket? Volt visszhangja? Kaptatok hideget-meleget vagy egyelőre még csak pozitív visszajelzéssel találkoztatok?

BA: Sem hideget sem pedig meleget nem kaptunk, kérdésekkel bombáztak a konkurens cégek, volt, aki együttműködni szeretne, van, aki agresszíven követeli, hogy mi a titkunk.

DD: Mi a véleményetek a Pioneers fesztiválról? Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok? Van valami azonnali hozadéka vagy hosszabb távon látjátok az előnyeit a részvételnek?

BA: Egy életre szóló élmény volt, sok rendkívüli embert sikerült megismerni és rengeteget is tanultunk. Azonnali hozadéka a dolognak a rengeteg potenciális kliens, akivel elérhetőséget cseréltünk. Lényegében egy nagyon pozitív visszacsatolás volt, ami erősíti a víziómat es a vasakaratomat, hogy ez a kis vállalkozás pár év múlva mega-vállalattá nője ki magát és Magyarország elmondhassa, hogy "nekünk van Európában a legnagyobb dróngyárunk". Tudom, hogy ez a kijelentés sokak számára röhejesnek és lehetetlennek hat, de nem törődöm a negatív kritikával, nem kedvtelenít el, erőt merítek belőle. 

DD: Hogy tekintetek magatokra? Start-upként vagy megmaradtok az organikus fejlődés útján? Terveztek-e létszámbővítést, forrásbevonást?

BA: Mindenképpen startup vagyunk. Amivel szerencsénk van, hogy az eddig megtett út helyesnek bizonyult. Fel éven belül szeretném a csapatunkat kibővíteni kb. 10 emberre. Forrásbevonásra szükségünk lesz, hogy tudjunk brandet építeni a kivételes teljesítmény mögé. A legnagyobb álom is csak úgy jöhet létre, hogyha kapunk egy tőkeinjekciót.

DD: Hogyan látjátok a régió versenyképességét a hagyományosan technológiai fejlesztéseket előtérbe helyező helyekkel szemben, mint pl. a Szilikon-völgy, Izrael?

BA: Én úgy látom, hogy fel lehet venni a versenyt, idővel úgyis nyitni fogunk feléjük, de még nem látom annyira kiélezettnek a versenyt, hogy bármilyen hatással is legyünk egymásra a közeljövőben.

DD: Láttok arra lehetőséget, hogy beinduljon a tömeges gyártás a terveitek alapján?

BA: Ha a dolgok a tervek alapján haladnak, akkor mindenképp lesz tömeggyártás.

DD: Mik az elképzeléseitek a jövőre nézve? Milyen irányban fejlődtök tovább?

BA: Az Innotrends és a Pioneers fesztivál előtt meg úgy gondoltam, hogy univerzális alapmodelleket fogunk gyártani, ez nem bizonyult helyes iránynak, specializálódunk pár területre és gőzerővel kifejlesztünk egy felhasználóbarát csomagot, a lehető legjobb minőségben. A világrekord megdöntése után, pedig egy crowdfunding projekt kereten belül piacra dobjuk!

Ezúton is köszönjük Attilának a beszélgetést és sok sikert kívánunk neki, egy crowdfunderre már biztosan számíthat! :)

Tecsőre töltött videó a fejlesztőről:

Szólj hozzá

magyar világrekord drón Colibrilabs