2014. dec 02.

Végre jön a GoPro drón!

írta: vinersniccel
Végre jön a GoPro drón!

Dronestore.hu felmérés eredménye:

 

Mi 10-ből 10 vásárló kérdése, amikor drónt vesz: A GoPro-t viszi? A 20 ezres kategóriában nehéz erre a kérdésre őszinte választ adni. Persze, viszi. Két percig. Na de majd most! Több portál és blog is beszámolt a hírről, ami úgy tűnik elsőre nem okozott hatalmas felfordulást a piacon, a DJI-nál és a Parrotnál viszont biztosan bekormolt néhány alsót.

A GoPro hamarosan saját fejlesztésű multikoptert dob a piacra.

A lépés egyébként a nyilvánvalónál is nyilvánvalóbb, szinte érthetetlen, hogy miért nem történt meg korábban, és csak bízni tudunk abban, hogy ennek oka a fejlesztés volt és nem a töketlenkedés. Ha a GoPro-nál értenek a termékfejlesztéshez, és ez úgy tűnik megy nekik (bár megjegyezzük, hogy az utolsó széria GoPro már erősen szegény róka bőrére hajaz), akkor valami igazán egyedi és innovatív eszközt kapunk majd. A GoPro branddel a multikopterek ismertsége is újabb lökést kap majd, mert az utca emberének a DJI, a 3D Robotics vagy éppen a Parrot neve nem sokat jelent, a GoPro-t viszont egy hatvánnyal többen ismerik. Ráadásul az árcédula is meglepő lesz az elsődleges információk szerint: 500 és 1000 dollár, átszámítva 120 ezer - 240 ezer forint, ami a DJI Phantom Visionök (és más hasonlóan túlárazott) pofátlanul magas 300 ezer pluszos árát jelentősen csökkentheti és jelentős átrendeződéseket indíthat el a piacon. A bejelentést némileg árnyalja, hogy csak jövő év második felében várható a megjelenés.

Ez az Inspire 1

A DJI legújabb drónján már saját gyártású kamerával váltotta fel a GoPro termékét és várható, hogy az olyan iparági óriások, mint a Sony is hasonló lépésre szánják el magukat és nem támogatják a jövőben az idei év első kilenc hónapjában 2,8 millió darab eladott kamerát jelentő akciókamera-gyártó cég termékét. Azért azt nem árt megjegyezni, hogy a DJI Inspire 1-ese 3 400 dollárról, átszámítva kb. 816 ezer forintról indul 4K-s kamerával, amit a GoPro is biztosan tud majd, így a DJI-nak van még pár hónap előnye. Kérdés azonban, hogy a hír mennyire érinti majd érzékenyen a DJI eladásait, mert sokan gondolják majd úgy, hogy inkább megvárják a hasonló tudású GoPro kopterét, mielőtt beruháznának a méregdrága DJI termékébe. 
Nem mindenki osztja azonban ezt a véleményt. Colin Guinn, a 3D Robotics értékesítési igazgatója szerint cége továbbra is kitart a GoPro mellett és azzal fogják árulni drónjaikat, annak ellenére, hogy a GoPro bejelentése meglepte (hát persze..)
Kíváncsian várjuk a fejleményeket, 2015 rendkívül izgalmas év lesz a dróniparban is.

Ez is az
Szólj hozzá