2014. dec 05.

Rotoros pincérek

írta: vinersniccel
Rotoros pincérek

2015 a multirotor éve lesz, esélyes egy Time magazin főoldal is hamarosan. Szingapúrban mindenesetre egy újabb területre törtek be a drónok: pincéreket helyettesítenek majd a Timbre Group 5 éttermében 2015 végétől a költségcsökkentés jegyében.  A multikoptereket az Infinium gyártja majd, a két cég október 31-n kötött együttműködési megállapodást. Érdemes a gyártó honlapjára kattintani, döbbenet, hogy milyen fejlesztéseik vannak, a feléről még csak álmodozhatunk itt, a fejlett Nyugaton.

Woon Junyang a dróngyártó vezérigazgatója biztos abban, hogy a lépés segít enyhíteni Szingapúr munkaügyi válságát - ti. ott nem a munkanélküliség okoz gondot, hanem az, hogy nincs elég munkaerő. Na igen, ott kicsit mások a problémák. A repkedő pincérek olyan földhözragadt feladatokat fognak ellátni, mint például az ételek és italok felszolgálása, így a pincérek olyan feladatokra tudnak koncentrálni, mint a vendégekkel történő kapcsolattartás, visszajelzések. Egy ilyen étterem mindenképpen egy jobb gasztronómiai élményt nyújt majd, és ez a bevételek növekedését eredményezheti, meglátjuk.

A drónpincér prototípusának premierjére "Nemzeti Termelékenység Hónap" (!!!44!!!!!4!!!!) nyitóebédjén került sor a szingapúri miniszterelnök, Lee Hsien Loong jelenlétében.

Ez lesz egyébként a multirotoros gépek első hivatalos debütálása kereskedelmi környezetben, már ha 2015 végéig nem jön ki valaki valami hasonlóval.

A projekt túlmutat azon, hogy szimplán javítja majd egy étterem színvonalát vagy a segíti a pincérek munkáját. Ilyen kritikus környezetben, ahol emberek közvetlen közelében kell majd a gépeknek szolgálatot teljesíteniük, rendkívül sok tapasztalatot lehet gyűjteni a további felhasználásokhoz. Ha megnézzük a képet, látszik, hogy rendesen el van látva biztonsági berendezésekkel, gyakorlatilag képtelenség, hogy a rotor beleakadjon bármibe is. A gépnek magától kell tudnia navigálni az éttermen belül, ki kell, hogy kerülje a vendégeket, pincéreket, egy meglehetősen dinamikus környezetben kell, hogy helyt álljanak. Ehhez szenzorok tömkelegének a helyes működésére és speciális algoritmusok ezreire van szükség

Nagyon fontos lépés lesz ez, ha megvalósul, kíváncsian várjuk.

Szólj hozzá

étterem kereskedelem drón Szingapúr drónpincér