2014. dec 09.

A drónok ellenségei

írta: vinersniccel
A drónok ellenségei

Már csak idő kérdése, hogy mikor okoznak civil drónnal tömegkatasztrófát. Egyszerűen érthetetlen, hogy mi jár azoknak az embereknek a fejében, akik például repülőterek közelében veszélyeztetik több száz ember életét, mint ahogy az történt a napokban Heathrow-n. Két eset lehetséges:

1. Meggondolatlan: Tudjuk, hülye angolok, angol hülyék, de ennyire?! Hogy jut eszébe valakinek egy utasszállító közelébe repülni drónnal?

2. Terroristák: fel kell készülni, zavarni kell a frekvenciákat, mert előbb utóbb belevezetnek egy drónt a repülőbe, és lehet, hogy a mostani eset csak véletlenül nem lett terrortámadás.

És akkor jöjjön a hír: az angol repülésügyi hatóság tájékoztatás szerint egy azonosítatlan drón repült Heathrown egy A320 Airbus közelébe leszállás közben. Az eset még júliusban történt, de a hatóság csak most hozta nyilvánosságra az adatokat, amelyek szerint a 180 utast szállító gép körülbelül 200 méter magasan lehetett, amikor a pilóta egy multirotoros drónt észlelt nem messze a törzstől. Az esemény az "A" veszélyességi kategóriába került besorolásra, ami komoly ütközési kockázatot jelent, nem mellesleg a balesetet megelőző legmagasabb szint. A nyomozók persze nem tudták azonosítani a drónt, sem az irányítóját, mert a radarokon nem látszott és az esemény után azonnal el is tűnt.

De nem ez volt az egyetlen eset, hogy valaki ilyen gusztustalan eszközökkel próbálja borzolni a kedélyeket. Májusban egy ATR-72-es típusú turbólégcsavaros repülő pilótája jelentett egy drónt mindössze 25(!!!!) méterre a géptől 450 (!!!) méter magasan. Erre még véletlenül sem lehet mondani azt, hogy véletlen volt. 

Az incidensek után a brit pilóták szövetsége közleményt adott ki, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy az amatőrök által reptetett drónok mostanra már létező veszélyt jelentenek a repülőgépekre nézve.

A szervezet főtitkára figyelmeztetett: a drónok miatt megismétlődhet a Hudson folyón 2009-ben kényszerleszállást végrehajtó repülőgép esete. Akkor madarak repültek bele a hajtóműbe, de egy drónnal való ütközés is hasonló következményekkel járna.

Heathrow airport

Csak az egyesült királyságban havonta 1-2 ezer drón talál gazdára és valószínűleg karácsonykor is rengeteget fognak ajándékozni ezekből, ennek ellenére a vásárlók elenyésző része vett részt bármilyen drónnal kapcsolatos oktatáson.

A hatóság szóvivője szerint egyébként másra nincs is szükség, mint a józan ész által diktált szabályok betartására a pilóta nélküli gépek vezetőinek részéről. Vannak azonban szabályok, melyeket be kell tartani és tartatni. Ilyen például az, hogy a drónok 120 méternél magasabbra nem repülhetnek és maximum 500 méterre lehetnek a drónt működtető személytől és 50 méteres távolságot kell tartani az épületektől, járművektől vagy az emberektől.

Vannak továbbá tilalmi területek is, amelyek megközelítése tilos drónnal, ezeket érthető módon főleg repülőterek közelében jelölik ki.

A fentiek véleményünk szerint felvetik a műszaki elvárásokra vonatkozó kérdéseket is, mert honnan tudja az operátor, hogy a 120 métert elérte? Onnan, hogy szükséges egy OSD, ami mutatja a repülési adatokat. Az 500 méteres távolság is érdekes szabály, mert mi van a mezőgazdasági drónokkal, melyek autonóm módon repülnek és akár 4-5 km távolságban is végzik a dolgukat? Megannyi megválaszolatlan kérdés, szabályozatlan terület.

A drone

Csak remélni tudjuk, hogy sikerül katasztrófa nélkül elérni azt, hogy értelmes és előremutató szabályozás szülessen.

Szólj hozzá

baleset drón Anglia