2015. jan 05.

A drónvásárlás kiskátéja #1: Kategóriák, tévhitek, átverések

írta: vinersniccel
A drónvásárlás kiskátéja #1: Kategóriák, tévhitek, átverések

2014 karácsonya még nem teljesen a drónokról szólt, bár már megjelentek nagyobb áruházláncok és online elektronikai webáruházak portáljain is a multirotoros gépek, gyakran brutális árakon (3-400%-os haszon kulccsal). Sok tanácstalan vásárlónak segítettünk, egy több részes cikk keretében foglalom össze a tapasztalatokat.

A Rayline R806 a Syma X5C koppintása (igaz, jobb a kamerája, és hosszabb a repülési ideje. Garga Piiticet idézve a Macskajajból: "Jobb, mint az eredeti")

Amikről olvashattok:

1. rész: kategóriák és tévhitek

2. rész: márkák, brandek, típusok, beszerzési források

3. rész: üzemeltetés

Megtetszett a drónozás, a multirotor, főleg, hogy kamera is van rajta? Irány a bolt vagy a net! De milyet vegyünk és honnan? Nehéz eligazodni, mert rengeteg a típus, a fajta, gyakran egymásra nagyon hasonlító modelleket látni, nagyon sokszor megtévesztő információkkal, és többszörösen eltérő árakkal. Megpróbálunk rendet tenni a fejekben az elmúlt hetek tapasztalatai alapján.

Minidrón

A legfontosabb kérdés az árkategória. A legkisebb nano-drónok 5-6 ezer forintért beszerezhetőek, de ezeket maximum beltéren lehet használni. Egyel nagyobb drónokat, (mini) 7-10 centis méretben már lehet 8-15 ezer forintig kapni, de az FPV monitorral és kamerával ellátott modell ára elérheti a 40-50 ezer forintot is. Ezt követik a nagyobb, 25 cm-es átmérőtől (midi) akár 80 cm-t (oversize) is elérő drónok, amik között már vannak hexakopterek is, ezek ára 40-50 ezer forint is lehet, bár biztosan nem érnek annyit kompaktabb társaikhoz képest. Ezeket leginkább szélcsendes időben lehet kint használni, hatótávolságul nem több 50-80 méternél és 2,4 gigahertzes frekvencián kommunikálnak a rádiós irányítóval. 

Itt beszúrnék egy nagyon fontos megjegyzést. A drónok minőségét sok egyéb más tényező mellett legfőképpen a repülésiránytó rendszer (Flight Controller Board) és a motorok minősége jelenti. Az FCB nagyon fontos, mert ez határozza meg, hogy milyen finoman, pontosan, jól irányítható a gép, milyen stabilan repül vagy remeg esetleg. Az RC drónok motorjaival kapcsolatban azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy a legtöbb gépben függetlenül a méretüktől, ugyanazt a motort teszik! Tehát a 10 centis Hubsan X4-et gyakorlatilag ugyanolyan motor hajtja, mint a 80 centis Syma X6 Supershipet, tehát a drágább nem jelenti azt, hogy az jobb alkatrészekből is készül! Ráadásul a kis motorok nem bírnak sokat, gyakran romlanak el, főleg ha túlhajtják őket

Itt van egy nagy ugrás, mert a 40-50 ezres kategória (ami minőségében egyébként ugyanaz, mint a 10-20 ezres, maximum nagyobb a drón) után a következő a 100-120 ezres kompakt drón kategória. Ezek már képesek egy GoPro-t is elvinni, akár 3D gimbal is szerelhető rájuk, tuningolhatóak, illetve beépített GPS-el rendelkeznek. Ebbe a kategóriába sorolhatóak a DJI Phantomok (1) és koppintásaik, illetve a Walkera nagyobb drónja.

Kevésbé kifinomult, de nagyon strapabíró drón a 998-V2

Ezt követik a "nagy" drónok, melyek esetében az ár és a funkciók tekintetében a határ a csillagos ég. Ezek között vannak szériában gyártottak és egyedi építésűek is.

Ha érdekel a drónozás, ne legyél türelmetlen. Az RC drónok irányítása sokkal nehezebb, mint nagyobb társaiké, mert GPS nincs és a turbulenciákra is sokkal érzékenyebbek. Ha profin tudsz egy RC drónt irányítani, akkor egy naggyal már nem lesz bajod és  egy 30 ezres gépet kevésbé fáj szereltetni mint egy 300 ezres Phantomot.

Mindenféle egyéb híreszteléssel, megtévesztő és hamis információval szemben álljon itt néhány ökölszabály az RC drónokkal kapcsolatban:

1. A repülési idő MAX. 10 perc. 300-800 mAh akkumulátorokkal képtelenség ennél hosszabb üzemidőt elérni.

2. A hatótávolság 50-80, esetleg 100 méter, de ilyen távolságból már alig látszik a drón. A legjobb, ha 10-20 méternél távolabb nem repülsz vele

3. Az irányítót könnyen megzavarhatja wifi vagy egy másik drón, ami a drón lezuhanásához vagy elvesztéséhez vezet. Nagyon ritkán kommunikálnak dedikált csatornán a drónok a kontrollerrel.

Hiába veszünk több akksit, 2-3 repülés után pihentetni kell a motorokat, mert lényegesen csökken az üzemidejük. A legtöbb motor beépített védelemmel rendelkezik, tehát ha a rotor nekiütközik valaminek, azaz hirtelen ellenállás lép fel, leállítja a motort, így védve azt. Viszont, ha a rotorra fűszál vagy bármi más rátekeredik, esetleg a plafonnak vagy a falnak ütközünk vele és az ellenerő fokozatosan épül fel, már készülhetünk is motorcserére, mert egy ilyen eset is tönkreteheti.

4. Felejtsd el a telefonos, tabletes irányítást, ne akarj ilyet, nem jó. A kontrollerrel irányított drónok sokkal közvetlenebbek, könnyebben irányíthatóak, mint iOS-es vagy Androidos társaik. A tabletes/telefonos megoldások nehézkesek, merítik a telefonod akksiját. Ha egyedi irányítást szeretnél, nézd meg az UDI drónját, ami egy távirányítóhoz vagy varázspálcához hasonlító kontrollerrel lehet irányítani.

5. És a legfontosabb: NINCS HD KAMERA!

Ezt nem tudom elégszer elmondani, hiába hirdetik modellboltok is a drónt HD kamerával (azzal a felkiáltással, hogy csak a gyártó specifikációját veszik át, ők nem tehetnek róla), az mind, kivétel nélkül - ismétlem: KIVÉTEL NÉLKÜL hazugság, átverés!!! Nincs olyan, hogy egy 10-20, de akár 50 ezres gépben is HD kamera legyen, amikor önmagában ennyibe kerül egy ilyen eszköz, még olyan méretben is, ami meghaladja a drón súlyát, nem hogy 10-20 grammos kategóriában, amit egy 100-120 grammos drón elbír használható ideig. Az esetleg elképzelhető, hogy egy-egy jobban sikerült drón elbír egy GoPro-t pár percig (értsd 1 pár percig, azaz kettőig), de a motorcsere gyakorlatilag non-stop porondon lesz. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy a kiváló képminőséghez (amivel sokan társítják a HD-t) szükség van rezgés csillapított gimbal-ra is, ami ellensúlyozza a drón rezgését és billegését a levegőben, ez pedig már végképp megoldhatatlan az RC kategóriában. A HD, ami miatt HD-nak titulálnak egyes kamerákat a kereskedők, mindössze annyit jelent, hogy bizonyos esetekben 1280x720-as felbontásban tud a kamera fotót készíteni. A videó felbontása minden esetben 640x480, a hangról pedig mondjunk le, mert a mikrofonnak nevezett kis izé sok mindenre nem képes, főleg nem képes kiszűrni a rotorok zaját. 

Vannak olyan drónok, amik 720p-ben vesznek fel (pl Syma-nak és a Hubsannak vannak ilyen modelljei, a márkákról a következő részben olvashattok), de ezek minősége gyakorlatilag megegyezik a 640x480-as kamerák minőségével, sőt, néha még rosszabbak is. Érdemes néhány youtube videót megnézni a témában.

Az egyetlen értelmes alternatíva a Mobius ActionCam nevű kütyü, ami a GoPro minőséget megközelítő fullHD felbontást tud. Ennek bolti ára 25 ezer forint körül van, mérete egy autótávirányítóé, súlya pedig 40 gramm, melyből a burkolat eltávolításával lehet faragni.

A folytatásban bemutatunk néhány márkát, és tippeket adunk az online és bolti vásárlásokra is

GoPro képes drón a 120 ezres kategóriában.

Szólj hozzá

vásárlás kamera tippek átverés drón GoPro