2015. jan 11.

A drónvásárlás kiskátéja #2: márkák, brandek, típusok, beszerzési források

írta: vinersniccel
A drónvásárlás kiskátéja #2: márkák, brandek, típusok, beszerzési források

Előző cikkünkben átfogó képet próbáltunk adni az alsó kategóriás drónok piacáról, milyen árfekvésű multikopterekkel lehet találkozni, milyen buktatókat érdemes elkerülni. Ezek a drónok elsősorban abban különböznek a félprofi/komolyabb hobbidrón kategóriától, hogy GPS-t nem tartalmaznak és általában a saját, alacsony felbontású kameráikat tudják csak felemelni, tehát a GoPro-t el lehet felejteni 50 ezer forintos árcímkéig. 

A választáskor az alábbiak mérlegelése fontos a kopter kiválasztásánál:

Kint vagy bent szeretnél vele repülni? Ha bent, akkor legyen kisebb méretű és legyen rajta rotorvédő, ami a környezetet is védi, nem csak a rotorokat. Ha kint és bent is, akkor célszerűbb egy közepes méretű (20-40 cm) modellt választani, aminek szerelhető a kerete, mert arra kint nincs szükség. Ha csak kint, akkor érdemes valami nagyobbat választani keret és burkolat nélkül, mert ezek kevésbé érzékenyek a széllökésekre és jobban is látszanak 50-100 méter távolságból. Azt is át kell gondolni, hogy biztosan kell-e rá kamera? Ha csak gyakorolni szeretnél vagy a reptetés élményéért, akkor nem feltétlenül szükséges, a plusz súly, ráadásul a tápot is a drón akksijáról kapja, így egy kamera nélküli drón 1-2 perccel is tovább repülhet kamerás társához képest. Vannak olyan modellek, amikre utólag is lehet venni gyári kamerát, igaz, ezek ára minőségükhöz és a dón árához képest meglehetősen boros, akár 10 ezer forint is lehet.

Aztán az is kérdés, hogy mennyire strapabíró? Otthon szeretnéd-e javítani vagy inkább elviszed majd szervizbe? Van-e hozzá pótalkatrész? Mennyire könnyen szerelhető? A motorok szabvány csatlakozóval vagy forrasztva vannak? Milyen típusú akkumulátor kell bele? Olyan, amiből van e-bayen több ezer vagy valami egyedi, esetleg régi konstrukció? Milyen töltőt adnak hozzá, USB-vagy hálózati adapter? Nem mindegy, mert az USB-t például autóban is lehet tölteni megfelelő szivargyújtó adapterrel. Milyen kiegészítőket adnak hozzá? Extra propeller, microSD kártya, kártyaolvasó, esetleg egy pótakksi már nem olyan nagy elvárás mostanában. Milyen kontrollert adnak hozzá? Ha kamerás, akkor a kontrollerről indítható a felvétel vagy a drónt kell piszkálni, hogy kapcsoljon be? Ne dőlj be annak, hogy ha van LCD kijelző a kontrolleren, ami némi információt ad arról, hogy éppen hány százalékát használod a tolóerőnek, sosem fogsz lenézni, hogy na, most akkor 55%-on van 78%-on tolod neki. Fontos az is, hogy mennyire szofisztikált irányítási módok elérhetőek? Kinti használat esetén jóval érzékenyebb kell, hogy legyen az irányítás, mert van helyünk manőverezni és az esetleges széllökéseket, turbulenciákat tudni kell gyorsan korrigálni. Bent ugyanakkor jóval finomabb, lágyabb irányításra van szükség, hogy sikeresen átlavírozz a tévé és a kínai váza között, anélkül, hogy bármelyiket leborítanád. Van min gondolkodni és ha lehet, próbálj ki egyet kettőt, akár úgy is, hogy elmész a boltba.

Ha mindezeket átgondoltad, még mindig ott a nagy kérdés, hogy melyik márkát válaszd? Általánosságban elmondható, hogy a drónok nagy része nagyjából ugyanolyan szerelési minőségben érkezik és inkább felfelé van egy két kiugró gyártó, amelyik valamire jobban odafigyel, mint a többiek. A piac méretéből és az elérhető modellek elképesztően nagy számából adódóan arra nincs lehetőség, hogy mindent megmutassuk, de van néhány alaptípus, amikről érdemes szót ejteni. 

A tavalyi év egyik slágere a Hubsan X4 mini drónt volt és koppintásai. Ezeket szinte felsorolni is nehéz, mert annyi van: X6 (nem Syma!), 310B, Carson X4, H108C, IA 8963, X40V, WLToys V262, JJRCH H6C, UDI 830.. Ez egy masszív kis drón, jó irányíthatósággal, szúnyog hanggal és 10 perces repülési idővel. Az egyetlen probléma, hogy az akkumulátor rekesz nem a legszerencsésebben van kialakítva, mert a kábelek mindig kilógnak egy kicsit. Több variánsa létezik a kamera nélküli verziótól a 720p-s FPV szettig, azonban vigyázat, az előző cikkben említettek erre is igazak: ez a 720p nem úgy néz ki, mint a youtube-os 720p videók, amiket normál kamerával rögzítettek. A kép gyakran hullámzik, pixelesedik, másodpercek kimaradnak.

 

Hubsan X4

Syma X5/X5C: A Syma az egyik olyan gyártó, amelyik talán egy fokkal egyedibb és jobb minőségű multikoptereket gyárt a többieknél. X szériájuk meglehetősen sikeres, sok hazai boltban is lehet kapni és portfóliójukat folyamatosan frissítik új modellekkel. A fent említett X5 és X5C modelljük koppintása a JJRC nevű gyártó H5C modellje is, valamint a Skytech M62. Irányítása könnyű, alkatrész van hozzá bőven, a kamerája kategóriájában jónak mondható, kint és bent is jól használható és levehető a prop-guard is. Itt a videó a gyári kamerával rögzítve.

Syma X5C vs. fekete macska

WL Toys V353: Ez a drón EPO habból készült nagyméretű, és meglehetősen hangos szerkezet. HuaJun W608 néven is találkozhattok vele, irányítása nem túl nehéz, de nem is a legkönnyebb, viszont rotorvédő keret nem jár hozzá. Előnye, hogy a rászerelhető lábakkal elég magas lesz ahhoz, hogy kint, akár nagyobb gazban is le tudj vele szállni biztonsággal. A beépített LED sorok miatt este látványosan lehet vele repülni, van kamerás (klikk!) és kamera nélküli verzió is. 

HuaJun W608-8C

 

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, de essen itt inkább szó  néhány gyártóról, forgalmazóról. Honlapjaik végigböngészésével biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbb multikoptert. 

Rayline, egy német nagyker, saját márkával. Annyit tesznek, hogy átbrandelt kínai drónokat árulnak. Egyébként nincs ezzel gond, mert legalább van normális support és abból a szempontból megbízható a választás, ha a Rayline mellett teszed le a voksot, hogy ők kipróbálnak rengeteg drónt és csak olyat vesznek át, ami megfelelő minőségű.  R806-os modelljük meglehetősen sok hasonlóságot mutat a Syma X5C modellel. Több itthoni boltban is lehet Rayline termékeket kapni.

Nine Eagles: kicsit drágább (értsd 30-40 ezres) kategória. Legismertebb modelljük a Galaxy Visitor, melynek egyedi designja biztosan sokaknak tetszik majd. Az alkatrészek is a minőségi kategóriát képviselik az RC/játék kategóriában. 

WL Toys: Felsorolni is nehéz mennyi modellel vannak jelen a piacon. A nano méretű drónoktól kezdve egészen a félprofi GPS-es drónokig (V303 Seeker) bezárólag mindent gyártanak, ráadásul olyan kiegészítők is rendelhetőek bizonyos modelljeikhez, mint a rakéta kilövő, buborékfújó, vízágyú vagy éppen a külön szerelhető kamera. Persze tömeget oszlatni ezekkel biztosan nem fogsz, de jó poén lehet, ha már a repkedésbe beleuntál. A WL Toys gyártja a V323-as modellt, melynek különlegessége, hogy hexakopter (ez a játék kategóriában kuriózumnak számít) és 2 kg-os tömegével meglehetősen robusztus. Ráadásul ez az egyetlen, ami akár egy GoPro-t is elbír, igaz ilyenkor az eredeti 10 perces repülési idő kb 5-re csökken.

Walkera: Szintén több modellel vannak jelen a piacon, meglehetősen innovatív márka, mert bár nem feltétlenül ajánlott, de wifi irányítású multikoptereket is gyártanak, mint például a  QR Y100 vagy a QR W100S, ami  Hubsan X4 méretben tudja az okostelefonos irányítást, de gyártanak GPS modullal rendelkező hobbi drónt is X350 és X400 néven, vagy olyan még komolyabb gépeket, mint a Tali H500 vagy a Scout X4

JJRC: szintén az innovatív kategóriába tartozó gyártó, megpróbálnak valami pluszt tenni drónjaikba. Ennek eredménye a korábban is említett H8C, ami olyan, mintha a Cheerson CX-20 kistesója lenne vagy a H9D, ami a drón kamera képét élőben streameli a kontrollerel található LCD kijelzőre. Azért a kamera minőségével illik itt is vigyázni.

UDI: ez a szintén kínai cég azzal vívta ki, hogy szerepeljen ezen a listán, hogy egy teljesen újszerű kontrollert ad 830-as típusú (egyébként a Hubsan X4-el egyező méretű) drónjához. Ide kattintva láthatjátok működés közben.

UDI 830

Parrot: az egyik legnagyobbat robbantotta az elmúlt években Ar.Drone névre keresztelt termékeivel, melyek legfontosabb ismérve, hogy iPhonenal vagy iPaddel irányíthatóak, HD kamerával rendelkeznek és rengeteg kiegészítő kapható, ugyanakkor az áruk jóval magasabb, 90 ezer forint körüli. Akinek bejön a Parrot design azt érdekelheti a WL Toys V262-ese, ami meglehetősen hasonlít.

Tagadhatatlan a hasonlóság..

Ha sikerült kiválasztani a drónt, jöhet a következő kérdés: honnan, melyik boltból, melyik webshopból? Először is tisztázzuk, hogy hol lehet ilyen drónokat kapni: Elsősorban természetesen modellboltokban: Zenn, Alamodell, Dragonfly, Sylkamodell, Modell Hungária, stb.. Aztán előfordulnak szupermarketek polcain és elektronikai boltokban, mint pl. a Conrad, de láttam már a Metroban is drónt. Mire kell figyelni? Az árak biztosan magasabbak, mint a külföldi webshopokban. A modellboltokban profi kiszolgálást és supportot kapsz, viszont ha összetöröd vagy ütközésből eredő kár miatt próbálsz garanciát érvényesíteni, akkor az nem fog menni, mert értenek hozzá. Viszont jó áron megcsinálják és van alkatrész is. A szupermarketekben a legdrágábbak a multikopterek, ott akár 30-40-50 ezer forintot is elkérnek egy feleannyit se érő drónért. A tapasztalat itt viszont az, hogy szó nélkül cserélik: van olyan ismerősöm, aki már a harmadik drónját cserélteti és sosem kérdezik meg, hogy "ugyanmá' nem vágod te a falnak oda 5 percenként?" (Pedig de..). Külföldi oldalakon rendkívül jó áron lehet drónokat rendelni, lásd Banggodd, DX, Amazon, Ebay..A support itt kiváló és a választék is széles, viszont a szállítással vigyázni kell, mert ha free shippinget kérsz, akkor akár 1+ hónap is lehet, míg megérkezik a rendelt áru, sőt van olyan, hogy meg se érkezik, igaz, ilyenkor kérdés nélkül visszakapjuk a pénzt. Ha valamilyen fizetős, tracking numberrel ellátott csomagban kérjük, akkor a szállítási költség elérheti az 5-8 ezer forintot, igaz cserébe gyorsan és nagyobb biztonsággal megérkezik. Fontos, hogy ahol van olyan opció, hogy melyik raktárból jöjjön az áru, lehetőleg európait válasszunk. A Banggood-on például van lehetőség az egyesül királyságbeli vagy kínai raktárból is rendelni és nem csak az idő az, ami más, hanem a költség is. Ráadásul egy Kínából jövő csomag nagyobb eséllyel áll meg a vámon, aminek a vége vám és áfa fizetési kötelezettség is lehet, ami akár 35%-al is megemelheti a végleges árat. És végül az én személyes kedvencem a Hobbyking.com: rendelkeznek EU-s raktárral így gyorsan és vámmentesen megérkezik az áru, jó a support, rengeteg termékehez van vásárlói vélemény, folyamatos kedvezményeik vannak és rengeteg alkatrész. Igaz, hogy innen inkább az tud rendelni, aki drónt szeretne építeni, mert alkatrészekből van elképesztő választék, de készre szerelt vagy játék drónból is akad. Tipp: ha jó sokáig nézegetsz egy terméket, az oldal automatikusan felajánl egy olcsóbb árat, így nagyobb rendelések esetén akár 5-10%-ot is lehet ezzel a módszerrel spórolni!

A következő részben az üzemeltetésről, tanulásról lesz szó.

Szólj hozzá

vásárlás márkák típusok drón