2015. jan 29.

Mi köti össze a kristályt és a Fehér Házat?

írta: vinersniccel
Mi köti össze a kristályt és a Fehér Házat?

Jesse Pinkman és Walter White csak álmodozott ilyenről

A válasz: Hát persze, hogy a multikopter!

A BBC információi szerint a múlt heti Fehér Házas attrakció, valamint a szintén múlt heti drogcsempészős akció után a gyártó olyan frissítést tesz majd közzé, amelynek telepítése után a tiltott zónákban repülés, valamint egy további update után az államhatárokon való átrepülés sem lesz lehetséges.

Ez landolt a Fehér Ház udvarán

A fenti megközelítés mindenképpen helyes, ugyanakkor nem érinti azt a több ezer multikoptert, amin direkt emiatt nem fognak firmware-t frissíteni, meg azokat is, amiket nem a DJI gyárt. Az előbbinek megpróbálnak úgy gátat szabni, hogy a további frissítések csak az után lesznek telepíthetők, hogy a korlátozásokat tartalmazó firmware kerül telepítésre, de lássuk be, ettől még nem fog minden terrorista vagy drogcsempész jajveszékelve a rotorjába dőlni. Az utóbbira az jelentene megoldást, ha születne végre egy általánosan elfogadott szabályrendszer nem csak hardverre, de a szoftverre is. Persze egy jó programozónak nem fog majd különösebb gondot okozni ezek kiiktatása, szóval megint ott vagyunk, hogy csak a hülyeség ellen védenek ezek a korlátozások, szándékosság ellen nem.

A fent említett két eset egyébként csak azért került a nagyobb nyilvánosság elé, mert a Fehér Ház kertjébe egy részeg alkalmazott kormányozta a gépet, és okozott nagy riadalmat, a másik esetben pedig a DJI 900-as nem bírt a ráaggatott több kilónyi kristállyal és az eredetileg kijelölt célját el nem érve landolt egy parkolóban. 

Mexican drone crashAz összetört gép a ráaggatott cuccal

Szólj hozzá