2015. okt 20.

Drónszabályozás megint

írta: vinersniccel
Drónszabályozás megint

A szabályozásról régen írtunk, mert valójában fontos információ, vagy tényleges változás nem történt az ügyben. Az FSA berkein belül a malmok még mindig csigalassúsággal őrölnek, az EU-ban egységes szabályozásra esély sincsen, az egyes országok pedig inkább a tiltás és nehezítés taktikáját választják, bírságolnak, büntetnek ott ahol tudnak. Ez mondjuk annak fényében sajnos érthető is, hogy a multikopterek egyelőre inkább csak valamilyen negatív hír miatt kerülnek be a hírekbe, gyakran használják provokációra és - nem meglepő - kémkedésre, leskelődésre ezeket. Érdekes ugyanakkor, hogy nem a megrongált drónok tulajdonosait ítélik el a legtöbbször, hanem az önbíráskodókat. Itthon nagy a csend, a februári drón-konferencia óta érdemi előrelépés nem történt.

 

Most a mashable.com-on röppent fel a hír, hogy regisztrációhoz kötnék a drónok használatát az USA-ban. Nem meglepő ez a fejlemény, hiszen minden olyan eszköz regisztrálásra kerül mindennapi életünk során, ami komoly kockázatot jelent, legyen az autó, repülő, fegyver, bármi egyéb. Miért pont a drónok lennének kivételek? Persze azonnal megjelentek a szabályozást ellenző hangok, ugyanakkor mi azt gondoljuk, hogy ezzel jelentősen csökkenteni lehetne a szabálytalanságok, törvénysértések kockázatát. A szabályozást talán már a karácsonyi szezon előtt be is vezetik, ugyanakkor még több a kérdés, mint a válasz a témában: 

Mi lesz a már megvásárolt és forgalomban lévő több millió drónnal? 

Mi van azokkal a kicsi, RC méretű drónokkal, melyek szintén visznek kamerát magukkal? Lassan már ezek is képesek HD felvételre és csak idő kérdése, hogy megjelenjenek az első mini-gimbalok, amikkel még tökéletesebb képeket lehet készíteni majd.

Mi lesz az interneten, Kínából és más, ellenőrizhetetlen országokból rendelt drónokkal? 

 

Ki fog fizetni ezért? Megjelenik a drónadó?

És még más ezer kérdés is felmerül a témában, ti mit gondoltok?

A következő blogposztban a közelgő karácsonyi szezonra való tekintettel megnézzük, hogy milyen koptereket lehet megvásárolni a magyar pénztárcákhoz mérten.

 

 

Szólj hozzá

regisztráció szabályozás drón USA Magyarország EU FSA Szabályozás