2015. már 02.

DJI Naza Lite upgrade: könnyen, gyorsan, egyszerűen

írta: vinersniccel
DJI Naza Lite upgrade: könnyen, gyorsan, egyszerűen

Firmware upgrade M-lite --> V2

Az utóbbi hetekben privát dolgok miatt nem jutott elég időm a blogra, de legalább cserébe fejlesztettem a saját gépemen (F450-es quad) és a szerzett tapasztalatokat több posztban fogom megosztani veletek.

Ilyen volt

Az alábbiakban a GPS-es, komolyabb multikopterekről lesz szó és mindenki csak saját felelősségére fogjon bele az itt leírtakba, mert az garanciavesztéssel, az eszköz tönkremenetelével járhat!

Az első téma rögtön egy olyan, ami biztos vitákat fog generálni az etikusságát illetően, mindenesetre az megoldás elérhető és működik. Miről is van szó tulajdonképpen?

Adott egy majdnem-iparági sztenderd (a hobbysta kategóriában) repülésirányító rendszer, ami gépek ezreiben teljesít több-kevesebb sikerrel, ez a DJI Naza Lite, amit 30 ezer forint körüli áron lehet beszerezni itthon és külföldön egyaránt. A hobbi-kategóriában tökéletesen teszi a dolgát, minden olyan funkciót tud és ismer, ami feltétlenül szükséges, többet azonban nem. Kezeli a szervós gimbalt gyárilag, van benne fail safe, trikoptertől hexáig kezel mindent, kalibrációs és beállítási opciók garmadája áll rendelkezésünkre, hogy minél biztonságosabban és egyénre szabhatóan tudjuk kihasználni gépünk képességeit. 

A DJI azonban rendelkezik egy másik (valójában több másik), hasonló rendszerrel, amit külföldön 70 ezer, itthon kb. 100 ezer forint körüli áron lehet beszerezni, ez a DJI Naza V2.

Fontos! Ha kintről rendelünk, könnyen vám ás áfaköteles lesz az áru, ami akár több mint +30% pluszt jelent az eredeti árhoz képest. Ennél a példánál maradva: a külföldi oldalakon (nettó) 70 ezer forint körül adott DJI Naza V2-re, ha még áfát és vámot (0-12%) kell fizetni, akkor kb. 89 ezertől akár 100 ezerig is terjedhet a végösszeg. Ha pedig ennyibe kerül, (bár ezt csak akkor tudod meg, amikor megérkezett a rendelés az országba), talán érdemes inkább egy hazai kereskedőt választani, amivel támogatod a hazai cégeket is és rendes supportot is kapsz)

Ez jóval többet tud a Lite verziónál, a teljesség igénye nélkül:

  • Kezeli az oktokoptereket
  • Önálló repülésre képes, tehát csak bejelölöd a térképen, hogy merre menjen és követi anélkül, hogy a távhoz kéne nyúlnod
  • Fejlettebb kalibrációs opciók
  • Fejlettebb algortimusok
  • Bővíthetőség (erre szükség is lesz, hogy kiaknázzunk minden lehetőséget): Zenmuse H3-2D/NAZA OSD/NAZA BT module/IOSD/Ground Station

Ilyen lett, legalábbis belülről: Naza V2

További eltéréseket ezen a linken találhattok.

Aki fogott már két ilyen eszközt a kezében annak feltűnhet, hogy gyanúsan egyezik a kettő. Súlyra, méretre, csatlakozókra, minden egyéb re ugyanaz, csak a szín tér el, és ez nem véletlen: a DJI Naza Lite és a DJI Naza V2 csavarra, tranzisztorra megegyezik hardverben egymással. A különbség csak a firmware.

Ezt kihasználva a Multirotorforumon szerveződött lelkes csapat addig bűvölte a vasat, amíg sikerült egy step-by-step telepítőt kreálni a firmware upgrade-hez. Az upgrade végén a mezei Lite-ból a program (kb 20 másodperc alatt...) egy teljes értékű V2-t varázsol.

Videó a telepítésről

Fontos tudni, hogy mint minden ilyen upgrade (csak úgy, mint a telefonoknál a különböző főzött ROM-ok telepítése és hasonlók), az eszköz tönkremenetelével és a garancia elvesztésével járhat, ezért még egyszer hangsúlyozom:

CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!

 Lépésről - lépésre az upgrade menete, ahogy nálam működött:

  1. A propellereket le kell szerelni a gépedről vagy áramtalanítani a motorokat.
  2. A Naza Lite-nak kell az akksi, hogy működjön, USB-ről nem kap elég delejt, ezért csatlakoztatni kell az akksit
  3. A DJI Naza Lite-ot USB-s kábellel csatlakoztatni kell a géphez, de a Lite Assitant még ne induljon
  4. Innen le kell tölteni a 16,5 megás telepítőt
  5. Fel kell szabadítani a 80-as portot a számítógépen. Az én esetemben (tehát még egyszer: a SAJÁT GÉPEMEN, lehet, hogy máshol máshogyan kell, 64 bites Win7 Home Premium verziót használok) az alábbi lépések:
    1. Parancssorba (start menü --> keresés a programokban és fájlokban --> CMD) írod, hogy netstat -ao: ez kiírja, hogy éppen mi használja a 80-as portot, ha valami használja. A 0.0.0.0.0:80 sort kell nézni. Ha használatban van, akkor az is látszik, hogy mi a PID, nálam ez a 4-es PID volt, ami a http.sys drivert engedi, hogy kommunikáljon ezen a porton keresztül. Egyébként a Skype is ezt a portot használja (meg egy raklap másik program) ezért ki kell lépni a Skype-ból teljesen: nem csak tálcára tenni, hanem teljesen kilépni belőle.
    2. Ebben az esetben a teendő: megkeresni a Vezérlőpult/eszközkezelő/nézet/rejtett eszközök megjelenítése menüpontot
    3. Ott a Nem PNP (Plug and Play) illesztőprogramok lista kibontása
    4. HTTP-n jobb klikk, tulajdonságok, illesztőprogram fül, "Leállítás", OK.
    5. Megjelenik, hogy mi minden áll le, de ez nem gond, mert restart után minden visszaáll a régibe (de most NE restartolj még)
    6. Ha mindent jól csináltál és újra beírod a parancssorba, hogy netstat -ao, eltűnt az a sor, ami tartalmazza a 80-as portot.
  6. Telepíteni kell a letöltött fájlt
  7. Elindítani a Naza Lite Assistant programot
  8. Upgrade-re kattintani a Naza Lite Assistant-on belül és ha minden jól ment, akkor innentől automata a dolog, mert felismeri, hogy fut az upgrade program és megcsinálja, amit kell
  9. Áramtalanítani kell a multikoptert, aztán újra áram alá kell helyezni (power-cycle)
  10. Innen letöltöd a Naza V2 Assistant programot és innentől azt használod
  11. Enjoy

DJI Datalink

Persze ezek után nem leszel képes laptoppal azonnal útvonalat tervezni, ahhoz kell még egy DJI Datalink is, de az első lépést megtetted. Nálam például a gimbal felszerelése után húzott a gép még GPS módban is és a basic calibration sem segített Lite-ban, ezzel szemben a V2 advanced calibration-je azonnal megoldotta a problémát.

Ha valamilyen oknál fogva vissza akarod állítani az eredeti állapotot, akkor az F1 és F2 portra csatlakoztatni kell két szervó kábelt, USB kábelt bedugod az Naza-ba, elindítod a Naza Lite Assistant programot, upgradeled a firmware-t (persze úgy, hogy most NE fusson a letöltött program) és vissza is állt az eredeti.

Szólj hozzá

DJI Firmware Upgrade Naza M Lite Naza V2